packtejp

Tejpguiden – Så väljer du rätt packtejp

Hur vet jag vilken packtejp som är bäst lämpad för min verksamhet? I tejpguiden ska vi försöka bena ut hur du väljer rätt packtejp utan att krångla till det allt för mycket. I guiden fokuserar vi på de vanligaste packtejperna i materialen PP och PVC.

Hur är packtejpen uppbyggd?

En packtejp består av 4 olika komponenter med unika egenskaper och funktioner.

Release: En behandling på tejpens utsida som underlättar och säkerhetsställer avrullning.

Bärare: Tejpens stomme som vanligtvis består av ett plastmaterial i t.ex. PP eller PVC.

Primer: Ett skikt mellan bäraren och häftämnet.

Häftämne: Ämnet som ger tejpen dess häftförmåga. Dom vanligaste häftämnena är akrylat, naturgummi och hot-melt.

tejp

Vad är PP och PVC?

Polypropen (PP) och Polyvinylklorid (PVC) är två olika sorters plast som utgör bärare för i stort sett alla packtejper. De båda materialen erbjuder olika styrkor och svagheter och det är därför svårt att rekommendera den ena över den andra utan att känna till omständigheterna. Värt att poängtera är dock att PP är det miljövänligaste alternativet av dem två.

När väljer jag PP

När omständigheterna inte kräver PVC-tejpens egenskaper då PP-tejpen är både billigare och bättre för miljön.

När tejpen kan komma att utsätts för höga temperaturer. En PP-tejp klarar temperaturer på upp till 120-150 grader och erbjuder också en bra UV-resistens.

När ni använder förpackningar av kraftliner (nyfribrer).
När förslutningen ska bibehålla sin styrka under långa perioder. PP-tejpen har hög åldersbeständighet.

När väljer jag PVC

När tejpen kan komma att utsätts för fukt eller låga temperaturer.

När ni använder förpackningar av testliner (returfibrer).

När innehållet är tungt eller kan komma att chockbelastas under transport. PVC-tejpen erbjuder hög bråttstyrka och låg töjbarhet. När tejpen ska tryckas är PVC att föredra.

Vilket häftämne är bäst?

För PVC-tejp är svaret enkelt då det i stort sätt alltid är häftämnet gummi som används. När det gäller PP-tejp är det däremot lite klurigare då dessa kommer med häftämne i akrylat, gummi och hot-melt. Samtliga häftämne har god häftförmåga men om vi måste välja ut ett är akrylat troligtvis det bästa allround alternativet. Akrylat – Bra häftförmåga, tyst avrullning, applicerbart i kyla och bästa alternativ för miljön. Naturgummi – Bra häftförmåga och tyst avrullning. Mindre bra för miljön. Hot-melt – Bra häftförmåga, mycket lättavrullad men något skrikigare än övriga häftämnen.

Billig eller dyr?

Prisskillnaden mellan en billig packtejp och en kvalitetstejp från t.ex. Tesa är ofta stor. Så vad skiljer egentligen en billig packtejp från en dyr? Generellt sätt kan man säga att de dyrare tejperna erbjuder en jämnare kvalitet. Det innebär att avrullningen ofta är lite jämnare, bråttstyrkan något mer pålitlig och förekomsten av defekter mer sällsynt.

Så vad ska jag välja?

Om ni packar mindre till medelstora volymer av lätt till medeltungt gods kan ni välja en lite billigare PP-tejp. Vi rekommenderar då vår Packtejp PP som är ett mycket prisvärt och bra alternativ. Packar ni lite större volymer med lätt till medeltungt gods kan det vara värt att överväga den lite dyrare Tesa 4024. I vissa fall kan en dyrare och bättre packtejp hålla nere tejpförbrukningen om det är så att förslutningsprocessen kräver färre dragningar med en starkare tejp.

Om ni packar tungt och/eller påfrestande gods bör ni välja en tejp av högre kvalitet i PVC. Tesa 4124 PVC är inte billig men det är en packtejp av mycket hög kvalitet som klarar de flesta lite mer påfrestande förpackningsändamålen. Vår Packtejp PVC är ett annat bra alternativ som ligger i en billigare prisklass.

Om du inte hittar svaren du söker med hjälp av tejpguiden finns vi alltid här, nära till hands när du behöver hjälp att välja rätt tejp.

Vill du veta mer om packtejp?